Nebudem písať o cukre, pretože sa toho popísalo už veľa. Každý človek má slobodu rozhodnúť sa, či ho bude v svojom živote akceptovať, obmedzovať, alebo sa stane „cukrfree“. Veľa ľudí si bez sladkého nevie svoj život predstaviť. A netuší, že existujú aj iné spôsoby, ako si dopriať vynikajúcu chuť nedeľného koláčika, alebo raňajkovej kaše bez použitia bielych kryštálikov. Tu je mojich niekoľko osvedčených typov. Začnem najznámejším.
· MED
Med nie je obyčajné sladidlo. Vďaka svojmu zloženiu prináša benefity aj iným častiam nášho tela ako mlsným jazýčkom. Obsahuje síce najmä fruktózu a glukózu, ale aj vitamíny (B1, B2, B6, B12, A, C, D, E, K, P), bielkoviny, minerálne látky (horčík, sodík, draslík, vápnik), stopové prvky (železo, zinok), organické kyseliny, antioxidanty, aminokyseliny, enzýmy. Jeho používanie má pre nás vyslovene priaznivé účinky od preventívneho posilnenia imunity, až po liečbu ochorení, napríklad pri ochorení horných dýchacích ciest zabraňuje ďalšiemu šíreniu baktérií, pri žalúdočných ochoreniach ako sú vredy, zápaly žalúdka, pri hnačke, zápche, liečbe akné a tak ďalej.
· AGÁVOVÝ SIRUP
Rastlina agáve je z rodu kaktusovitých. Jej šťava má o štyridsať percent sladšiu chuť ako cukor. Je vhodná aj pre diabetikov. Má glykemický index 30, čo je naozaj nízky. Podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Použiť ho môžete hlavne do čaju, jogurtu, musli, atď.
· JAVOROVÝ SIRUP
Ide o miazgu zo stromu javora cukrového. Obsahuje dvadsať telu prospešných látok, preto napríklad posilňuje srdiečko a imunitu, pomáha pri liečbe zápalov a znižovaní cholesterolu, chráni telo pred voľnými radikálmi. Po konzultácii s lekárom ho môžu používať aj cukrovkári 2. typu. Môžete ho použiť na varenie, aj pečenie. Takisto na bežné sladenie bez ďalšej tepelnej úpravy. Treba si dať pozor ohľadom množstva, je totiž sladší.
· BREZOVÝ CUKOR
V obchode ho môžete nájsť aj pod názvom Xylitol. Jeho glykemický index je iba 7. Chuťovo aj vzhľadovo je skoro na nerozoznanie od klasického cukru, preto ho použite všade tam, kde by ste dali aj jeho kamaráta. Pri trávení nevytvára kyslé prostredie, takže nebude príčinou vášho zubného kazu. Podporuje trávenie a znižuje chuť do jedla.
· STÉVIA
Stévia je skoro meter vysoká rastlinka. Okrem koreňa je sladká celá. Nemá skoro žiadnu energetickú hodnotu. Obsahuje najmä steviozidy, ale aj vápnik, draslík, železo, magnézium, zinok, fosfor, kremík, selén, vitamíny A, B1, B2, B3, C, E, K a P. Pri sladení stéviou treba dať pozor na množstvo, pretože ak to preženiete, bude jedlo horké. Použitie je naozaj veľmi široké, ale nie je vhodná pri zakladaní kvásku – kvások sa nevytvorí. Tým, že nepodporuje vylučovanie inzulínu, je vhodná aj pre diabetikov.
Je samozrejme ešte veľa možností sladenia. Zväčša ide o prírodné sirupy, napríklad ryžový, datľový, jačmenný, karobový, kokosový, kukuričný, pšeničný atď. Zoznam by bol dlhý, treba vyberať podľa chute a prospešnosti na náš organizmus.