Menu

Domáce recepty na spracovanie bazy


Bazové víno
 
Základom je nazbierať dostatočné množstvo bazy čiernej. Celé trsy poriadne umyte a môžete začať s oberaním bobuliek. To vám chvíľku zaberie. Pomôcť si môžete vidličkou, ktorú použijete ako hrebeň. Oddelené bobule vložte do hrnca a zalejte s vodou. Množstvo vody závisí od množstva bobuliek. Prilejte jej iba toľko aby zakryla pevný materiál. Zapnite sporák a nechajte povariť aspoň pol hodiny. V surovom stave je totiž baza jedovatá.
Po tomto čase prelejte tekutinu cez sitko. Tú vlejte späť do hrnca a pri miernom ohrievaní pridávajte cukor. Ten sa musí úplne rozpustiť.  Základný pomer je jeden kilogram cukru na jeden liter tekutiny. Môže sa to zdať veľa, avšak kvasinky cukor pojedia.

sirup
 
Potom nechajte celú zmes vychladnúť. Kvasinky prisypte až vtedy, keď bude vlažná. Čo sa týka množstva kvasiniek, postupujte podľa návodu na obale. Existuje totižto viacero druhov a značiek. S kvasinkami však naozaj opatrne. Ak ich pridáte čo i len o trošku viac, víno vám doslova vykypí.
 
Na kvasenie môžete použiť klasickú 5 litrovú fľašu na zaváranie. Naplňte ju maximálne do polovice, inak by ste si mohli svoje víno nájsť všade naokolo. Vrch fľaše prekryte potravinárskou fóliou, ktorú upevníte gumičkou. Do fólie urobte zopár dierok.

bez
 
Približne po dvoch týždňoch, môžete víno preliať do fliaš s uzáverom a odložiť na tmavé a chladné miest.
 
 
Bazový džem
 
Začíname podobne ako pri víne- zberom a česaním bazy. Bobuľky bez stopiek vložíme do hrnca a pridáme vodu. V tomto prípade však iba také množstvo aby sa nám bobuľky nepripálili ku dnu hrnca. Celú masu necháme povariť, taktiež aspoň pol hodinu.
 
Potom máme dve možnosti. Ak chceme džem s kôstkami, bobuľky popučím alebo rozmixujeme, pridáme cukor podľa chuti a nalievame do pohárov.
 
Ak chceme skôr lekvár, bez šupiek a jadierok, celú zmes rozmixujeme a prepasírujeme cez husté sitko. Do zaváracích pohárov nalievame rovnako ako pri džeme.
 
 černý bez
 
 
Bazová šťava
 
Ide o veľkú dobrotu. Postup je úplne rovnaký ako pri víne. S tým rozdielom, že do šťavy nepridáme kvasinky a použijeme o trochu viac cukru. Ak chcete šťavu konzumovať hneď, stačí ju po dovarení precediť a naliať do fliaš, ktoré dáme do chladničky. V prípade, že si chceme urobiť zásoby na zimu, šťavu klasicky sterilizujeme.